Nekklachten

Fysiotherapie is de meest effectieve behandeling voor knieklachten. Meer over deze behandelmethode leest u op de pagina fysiotherapie.

Nekklachten hebben vaak geen specifieke, aanwijsbare oorzaak; de oorzaken van deze klachten zijn erg uiteenlopend. Mogelijke en veelvoorkomende oorzaken voor nekklachten zijn spanningen en stress, overbelasting en een verkeerde houding. Ook kunnen nekklachten het gevolg zijn van een ongeval of een sport gerelateerde blessure.

Op een latere leeftijd kan ook botontkalking een oorzaak zijn van pijn in de nek. Door botontkalking (ook wel osteoporose genoemd) zakken de nekwervels in, waardoor wervelbreuken kunnen ontstaan. 

Bij nekklachten kunnen zowel fysiotherapie, manuele therapie als dry needling uitkomst bieden. Meer informatie over deze behandelmethoden leest u op de betreffende behandelpagina’s.

Benieuwd of wij je van je klachten af kunnen helpen?

Soorten nekklachten

Er bevinden zich soepele ‘kussentjes’ tussen de nekwervels. Deze wervels worden tussenwervelschijven genoemd. Wanneer zo’n kussentje gaat uitpuilen is sprake van een nekhernia. Deze uitpuiling kan druk op de zenuwen in de nek veroorzaken en voor pijn in een van de armen zorgen. 

Bij een nekhernia is sprake van een scherpe, snijdende en/of brandende pijn in de arm. Deze pijn straalt vaak uit door de gehele arm in de richting van de hand. Het is een erg nare pijn die in de meeste gevallen constant voelbaar is. Soms gaat dit ook gepaard met:

  • Pijn in de nek
  • Verminderde kracht in de schouder, arm of hand
  • Tintelingen
  • Een slapend gevoel in de arm en/of hand

Vaak treden eerst nekklachten op voordat pijn in de arm ervaren wordt.

Nekpijn kan verschillende oorzaken hebben; vaak komt dit voort uit overbelasting van de nek of een verkeerde manier van bewegen. Vaak is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak voor nekpijn. De pijn kan gepaard gaan met stijfheid en/of een verminderde bewegingsvrijheid. Het is belangrijk om, ondanks de pijn, (voorzichtig) te blijven bewegen om de nek zo soepel mogelijk te houden. Nekpijn gaat normaal gesproken vanzelf weer over. Als de pijn blijft aanhouden en/of gepaard gaat met koorts, sufheid, overgeven of veel hoofdpijn dan is het belangrijk om contact op te nemen met een therapeut.

Nekpijn is veelvoorkomend; 2 op de 3 mensen heeft in zijn of haar leven weleens last van nekpijn. Bij ongeveer 15 procent van de mensen duren de klachten langer dan een half jaar; dit wordt dan chronische nekpijn genoemd.

De pijn in de nek geeft vaak een hevig of zeurend gevoel. Wanneer sprake is van hevige pijn is de bewegingsvrijheid soms beperkt. Mogelijk wordt naast pijn ook een stijf gevoel in de nek ervaren. De pijn kan uitstralen naar het hoofd, de schouder of de arm.

Een verrekking van de nekspier is de oorzaak van een whiplash. Een whiplash kan optreden na bijvoorbeeld een verkeersongeluk, waarbij de impact van achteren afkomstig is. Het hoofd wordt dan op krachtige wijze van achteren naar voren ‘gelanceerd’. Dit wordt ook wel de ‘flexie-extensie-beweging’ genoemd.

Enkele symptomen die gepaard (kunnen) gaan met een whiplash zijn:

  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Hoofdpijn

Een diagnose is bij een whiplash vaak lastig te stellen, omdat er geen sprake is van aantoonbare hersenschade.

Bij de meeste mensen verdwijnen whiplash gerelateerde klachten na ongeveer 6 maanden, maar bij een kleine groep patiënten worden de klachten chronisch. Whiplash is in de medische wereld nog een vaag begrip, maar dit neemt niet weg dat deze aandoening serieuze klachten met zich mee kan brengen. Veel whiplash patiënten voelen zich hierdoor vaak niet begrepen door medisch specialisten.