Partiële nagelresectie bij ingegroeide teennagel

Een partiële nagelresectie is een kleine chirurgische ingreep waarbij onder verdoving een deel van de nagel (het deel dat ingroeit) verwijderd wordt. Deze behandeling wordt uitgevoerd op advies van arts of podotherapeut wanneer een ingegroeide teennagel niet meer te behandelen is door middel van conservatieve therapieën zoals voetbehandelingen en nagelbeugels.

In onze praktijk zien we vaak mensen die al eerder aan een ingegroeide nagel geholpen zijn en waarbij een recidief (het probleem is teruggekeerd) opgetreden is. Door de methode die we hanteren en de tijd die we nemen voor een ingreep, zijn de resultaten zeer goed te noemen en zien we weinig recidieven.

Het toedienen van een verdoving is een voorbehouden handeling voor artsen. De wet BIG kan uitzondering maken op deze regel als de uitvoerende therapeut (in deze de podotherapeut) aantoonbaar bekwaam is en handelt op voorschrift van een arts.

De partiële nagelresecties worden uitgevoerd in een Gezondheidscentrum waar altijd een arts aanwezig is waarmee we goede afspraken hebben over de ingrepen.

De behandeling

Wanneer de patiënt op de behandelstoel plaats heeft genomen en klaar is voor de behandeling wordt als eerste de teen gedesinfecteerd en vervolgens verdoofd met twee injecties. Deze injecties kunnen pijnlijk zijn, omdat er druk ontstaat in de teen door de ingebrachte verdovingsvloeistof.

De teen wordt met een elastieken band afgebonden om onder bloedleegte de behandeling uit te kunnen voeren. Dan wordt de nagel ingeknipt tot aan de nagelriem en onderhuids tot aan de nagelwortel doorgesneden. Vervolgens wordt het losgesneden nagelfragment, verwijderd uit de ontstoken nagelwal. 

Eventueel overtollig weefsel wordt met een mes verwijderd. Tot slot wordt er Fenol in de opening gedruppeld en in gemasseerd, Fenol is een etsend middel wat ervoor zorgt dat er geen nieuwe nagel meer gevormd kan worden.

Zodra de ingreep voltooid is, wordt de teen verbonden met een drukverband en wordt het elastiek doorgeknipt, zodat er weer bloed naar de teen kan stromen.

Nadat de nagelresecties voltooid is wordt er een controle afspraak gemaakt na twee weken. Tijdens deze controle zal de desbetreffende podotherapeut de wond beoordelen en er eventueel nieuw verband op doen. Wij adviseren u om na de ingreep, met de voet omhoog te zitten. Dit advies geldt ook voor de dag na de ingreep. De verdoving zal ongeveer 2 uur werken en het kan zijn dat u hierna pijn krijgt aan de teen. U kunt dan pijnstillers nemen tegen de pijn. Tevens adviseren wij om een eilandpleister te gebruiken zolang er nog vocht uit de teen komt.

Animatie

Deze behandeling wordt uitsluitend uitgevoerd na verwijzing van (huis)arts.

In het filmpje wordt ons oude mailadres getoond, het juiste mailadres is info@podotherapiehelmond.nl

"Zeer deskundig, empathisch en patiënt vriendelijke attitude."

Patiënt

Gespecialiseerd therapeut

No data was found