Knieklachten
Knieklachten worden in de meeste gevallen veroorzaakt door overbelasting van de knie. Overbelasting van de knie wordt veroorzaakt door (te) veel sporten (met name hardlopen), overgewicht en zware lichamelijke arbeid. Naast overbelasting kunnen ook blessures zorgen voor knieklachten. Blessures worden vaak opgelopen tijdens het sporten, maar ze kunnen ook optreden na een val of een ongeluk.
Bij ouderen zijn knieproblemen vaak gerelateerd aan ouderdom; klachten worden dan vaak veroorzaakt door slijtage van het kniegewricht.
Fysiotherapie is de meest effectieve behandeling voor knieklachten. Meer over deze behandelmethode leest u op de pagina fysiotherapie.
Soorten knieklachten
Een meniscus bevindt zich aan de binnenzijde tussen het bovenbeen en het scheenbeen, de andere meniscus bevindt zich aan de buitenzijde. Een meniscus bestaat uit elastisch, soepel weefsel dat een soort stootkussen vormt tijdens het bewegen. Door het opvangen van schokken tijdens het bewegen, beschermt de meniscus het kraakbeen. De meniscus speelt ook een belangrijke rol bij het bewegen van de knie en stabiliteit in het been tijdens het lopen.
Een scheur in de meniscus ontstaat vaak door het maken van een onverwachte, verkeerde (draaiende) beweging. Een gescheurde meniscus is een veelvoorkomende blessure bij voetbal en wordt daarom ook wel een ‘voetbalknie’ genoemd. Ook het afnemen van stabiliteit in de kniebanden kan een oorzaak zijn voor een gescheurde meniscus. Doordat de banden flexibeler zijn, wordt de kans op een scheur in de meniscus groter door een teveel aan bewegingsvrijheid in de knie.
Klachten die u kunt ervaren bij een gescheurde meniscus zijn pijn, problemen bij het strekken van het been en zwelling van de knie. Een gescheurde meniscus zorgt niet altijd voor klachten, in sommige gevallen (zeker wanneer sprake is van een geleidelijk ontstane scheur) treden vaak weinig tot geen klachten op.
De botten van het dijbeen en het onderbeen komen in de knie bij elkaar. Over deze botten ligt kraakbeen om ze, wanneer ze tijdens het bewegen over elkaar schuiven, te beschermen tegen slijtage. De kniebanden houden het gewricht bij elkaar en de omliggende pezen en spieren zorgen ervoor dat de knie kan bewegen. Tussen deze pezen en het bot bevindt zich de slijmbeurs. De slijmbeurs is een soort platte, met ‘smeer’ gevulde ballon en deze bevindt zich voor de knieschijf. Wanneer iemand op diens knieën zit, is dit precies op de slijmbeurzen.
Een slijmbeursontsteking in de knie treft vaak mensen die veel op hun knieën zitten, bijvoorbeeld stratenmakers en vloerenleggers. De voortdurende druk op de slijmbeurzen in de knie veroorzaakt dan een ontsteking. Ook het veelvuldig stoten van- of vallen op de knie kan een slijmbeursontsteking veroorzaken. Een ontsteking van de slijmbeurs is een veelvoorkomende blessure bij bijvoorbeeld judo en worstelen, omdat hierbij vaak op de knieën gesteund of gevallen wordt.
Bij een slijmbeursontsteking is sprake van een zwelling voor op de knieschijf. Deze zwelling is rood, voelt warm aan en kan pijnlijk zijn. De ontsteking kan het lopen bemoeilijken. Wanneer na een paar weken nog steeds sprake is van een zwelling of wanneer deze steeds terug komt is er sprake van een chronische slijmbeursontsteking.
Het boven- en onderbeen worden met elkaar verbonden door de knie. Op de botten in het boven- en onderbeen zit een glad laagje kraakbeen. Door het gladde kraakbeen kan de knie gemakkelijk draaien, strekken en buigen. Waneer sprake is van artrose is dit kraakbeen dun en stroef, wat de bewegingsvrijheid van de knie beperkt. Ook treedt hierbij vaak een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de knie op.
De oorzaak van artrose is tot op heden niet bekend. Wel is duidelijk dat artrose vaker voorkomt bij:
- Vrouwen
- Mensen van 45 jaar of ouder
- Mensen met overgewicht
- Mensen die ook artrose hebben op andere plaatsen in het lichaam
- Mensen die in het verleden een bot hebben gebroken
Artrose kan ook ontstaan na het jarenlang uitvoeren van zware lichamelijke arbeid, het beschadigen van een gewricht tijdens een ongeluk na bijvoorbeeld reumatoïde artritis.