Stap voor stap: podotherapie zet kinderen weer op de juiste voet
Kindervoeten veranderen continue. Veel voetproblemen bij volwassenen ontstaan in de kindertijd of zijn aangeboren. De voeten en benen van een kind zijn nog in de groei en kunnen hierdoor andere klachten geven dan bij volwassenen. Vroegtijdig behandelen van voetproblemen kan dit voorkomen. Het negeren van voetproblemen kan in andere delen van het lichaam ook klachten veroorzaken, zoals in de benen en de rug. Een kind met een afwijkende voetstand kan een ander looppatroon ontwikkelen dan normaliter gewenst zou zijn.
Hoe kan podotherapie helpen bij voetproblemen?
Kinderpodotherapie richt zich op het behandelen van voetproblemen bij kinderen. Podotherapie is een goede manier om klachten bij kinderen te verhelpen. Heeft je kind pijn aan de voeten of moeite met lopen of rennen? Dan kan onze podotherapeut daarbij helpen. Deze kijkt naar de boeten van het kind en kunnen problemen zoals platvoeten of ingegroeide teennagels vinden. De podotherapeut kan vervolgens helpen het kind goed te laten bewegen en de pijn te verminderen. Zo kunnen kinderen weer lekker rennen, springen en spelen zonder pijn.
Veelvoorkomende klachten bij kinderen
Platvoeten
Een veel voorkomende klacht bij kinderen zijn platvoeten. Platvoeten ontstaan wanneer de voetboog laag is of niet aanwezig lijkt te zijn. Soms is dit een probleem dat zich vanaf de geboorte al voordoet, maar het kan zich ook ontwikkelen naarmate het kind groeit. Kinderen met platvoeten kunnen klachten ervaren als pijn in hun benen of voeten na lang staan of lopen.
Ingegroeide teennagels
Een ingegroeide teennagel is een veelvoorkomend probleem waarbij de rand van de teennagel in de omliggende huid groeit in plaats van erbovenop. Dit kan pijn, zwelling, roodheid en soms zelfs een infectie rond de nagel veroorzaken. Het probleem ontstaat vaak door het verkeerd knippen van de nagels, het dragen van te krappe schoenen of door letsel aan de teen. Kinderen kunnen pijn ervaren bij het dragen van schoenen of bij het lopen.
Hielpijn
Hielpijn is een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Een van de oorzaken is Sever’s Disease. Dit treedt op wanneer de groeischijf in de hiel overbelast raakt, vooral bij actieve kinderen in de groeiperiode. Het kan leiden tot pijn in de achterkant of onderkant van de hiel. De pijn wordt verergerd wanneer een kind actief is, zoals bij rennen of springen. Een andere mogelijke oorzaak is wanneer de peesplaat onder de voet ontstoken raakt.
Het belang om voetklachten bij kinderen vroeg op te merken
Het is belangrijk om voetproblemen vroegtijdig te constateren. Onbehandelde klachten kunnen leiden tot langdurige pijn en ongemak bij het kind, wat hun dagelijkse activiteiten en kwaliteit van leven kan beïnvloeden. Als de klachten vroegtijdig worden opgespoord, kunnen ze effectiever worden behandeld. Daarnaast kunnen onbehandelde problemen op jonge leeftijd leiden tot structurele veranderingen in de voet. Vroege behandeling kan helpen deze problemen te corrigeren of te voorkomen. Tenslotte kunnen voetklachten ook andere delen van het lichaam beïnvloeden. Denk aan de knieën, heupen en rug. Door vroegtijdig in te grijpen en voetproblemen van je kindje aan te pakken, kunnen problemen elders in het lichaam worden voorkomen.
Hoe herken je voetproblemen bij kinderen?
Het is belangrijk om kinderen vroegtijdig te behandelen als zij voetproblemen ervaren. Maar voor je deze klachten kunt behandelen, moet je ze eerst constateren. Enkele tekenen waar je als ouder of verzorger op moet letten zijn:
- Klagen over pijn of ongemak bij activiteiten als lopen, rennen of veel bewegen
- Moeite met het dragen van bepaalde schoenen
- Afwijkingen in de voetvorm of een afwijkende stand in de tenen
- Abnormale looppatronen, zoals hinken
- Opvallende huidveranderingen, zoals roodheid, zwelling of blaren
Waarom kiezen voor Toppodotherapie Helmond-Mierlo
Wij vinden het belangrijk dat jouw kind de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Ervaart jouw kind klachten? Dan gaat onze podoloog voor kinderen een podotherapeutisch onderzoek verrichten. Tijdens dit onderzoek schetsen we een helder beeld van de voetstand en het looppatroon. Vervolgens zal een persoonlijk behandelplan worden opgesteld en worden besproken met het kind en de ouder(s) of verzorger(s).