Rugklachten

Fysiotherapie is de meest effectieve behandeling voor rugklachten. Meer over deze behandelmethode leest u op de pagina fysiotherapie.

Rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak voor rugklachten is overbelasting en/of een verkeerde manier van bewegen. De klachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan na zwaar tillen of het uitvoeren van zwaar lichamelijke arbeid zonder dat het lichaam dit gewend is.

Ook slijtage van de tussenwervelschijven kan rugpijn veroorzaken. Dit is een verschijnsel dat vaak op latere leeftijd optreedt. Andere oorzaken voor rugklachten kunnen zijn:

  • Een ongeval
  • Een operatie
  • Een zwangerschap

Benieuwd of wij je van je klachten af kunnen helpen?

Soorten rugklachten

Wanneer een van de tussenwervelschijven in de rug gaat uitpuilen is sprake van een rughernia. Wanneer deze uitpuiling op de zenuwen drukt kan dit pijn veroorzaken in een van de billen of benen. Het is belangrijk om zoveel mogelijk in beweging te blijven om te voorkomen dat de rug stijf wordt. In drie kwart van de gevallen verdwijnen de klachten binnen twaalf weken vanzelf. Wanneer de klachten langer aanhouden kan behandeling door een therapeut wenselijk zijn. 

Vaak is het niet mogelijk om een duidelijke oorzaak te vinden voor een rughernia. Artsen verwachten dat erfelijke aanleg mogelijk een rol speelt. Daarnaast zijn er nog andere factoren die mogelijk gerelateerd zijn aan een rughernia zijn zware lichamelijke arbeid, stress en roken.

Symptomen van een rughernia zijn onder andere;

  • Pijn in 1 bil en/of been
  • Een prikkelend of doof gevoel in het been
  • Pijn in de onderrug

Lage rugpijn is een veel voorkomende pijnklacht. De pijn kan ineens optreden of zicht langzaam opbouwen verspreid over een bepaalde periode. Het aller belangrijkst bij lage rugklachten is om in  beweging te blijven, om te voorkomen dat de onderrug stijf wordt. Ook is het verstandig om niet de lang in dezelfde houding te staan of te zitten. In de ideale situatie worden dagelijkse activiteiten, zoals huishouden, werk en hobby’s als vanouds uitgevoerd. In sommige gevallen helpt het om oefeningen te doen. Stress kan lage rugpijn verergeren; probeer dit daarom zoveel mogelijk te beperken. Normaal gesproken nemen lage rugklachten binnen een maand af of verdwijnen ze helemaal.

Symptomen van lage rugklachten zijn onder andere:

  • Zeurende of hevige pijn in de onderrug
  • Bepaalde bewegingen gaan moeizaam en/of veroorzaken meer pijn
  • Een uitstralende pijn naar een of beide bovenbenen

In de wervelkolom in de rug bevindt zich een ruimte. Door deze ruimte loopt het ruggenmerg en wordt het wervelkanaal genoemd. Hoe ouder iemand is, hoe nauwer het wervelkanaal. Dit wordt veroorzaakt door slijtage van de ruggenwervels. Hierdoor groeit het wervelbot en wordt dit steeds dikker. De dikte van de wervels veroorzaakt de vernauwing van het wervelkanaal. Door deze vernauwing kunnen zenuwen die richting de benen lopen bekneld raken. Dit veroorzaakt klachten zoals pijn in de benen en in de onderrug. Deze klachten treden meestal op na het zestigste levensjaar. 

Een vernauwing van het wervelkanaal kan pijn en/of een zwaar en vermoeid gevoel in een of beide benen veroorzaken. Ook kan de kracht in de benen afnemen en kunnen de benen doof of prikkelend aanvoelen. De klachten treden vaak op na een bepaalde periode gestaan of gelopen te hebben.